CHOPOK (16. február 2015) – Reštaurácia Von Roll Luková bola v piatok 13. februára 2015 dejiskom rekordu vo fľaškovaní vína v najvyššej nadmorskej výške. Kráľ červených vín, odroda Pinot Noir, ročník 2012 sa na svet pozeral z výšky 1 670 m n.m. a  bol súčasťou tradičnej manuálnej techniky fľaškovania vína. Počas druhého ročníka zážitkovej gastronómie Von Roll Culinary week sa na Chopku ochutnávali tie najlepšie chute Európy pod vedením slovenskej kuchárskej špičky Vojtecha Artza. 

Výnimočný ročník z burgundskej odrody Pinot Noir s cukornatosťou pri zbere 23,5˚NM, bol šetrným a veľmi chúlostivým procesom fľaškovaný vo výške, v akej ešte žiadne víno na Slovensku fľaškované nebolo. „Je to snaženie každého vinára. Počas večera nafľaškoval vinár Martin Pomfy viac ako 100 fliaš vína v najvyššej nadmorskej výške,“ uviedol Igor Svítok zo Slovenských rekordov.

„Najlepší mok, aký si vinár môže priať, teda odroda Pinot Noir doteraz vyzrievala v drevených 1 800 litrových sudoch a na svojej ceste k dokonalosti pobudla aj 7 mesiacov v použitých francúzskych barikovaných sudoch. V použitých preto, aby bolo víno zamatovejšie a krajšie. Bol som oslovený s požiadavkou predstavenia špeciálneho vína pre fajnšmekrov.  Je to moja srdcová záležitosť. Táto premiéra fľaškovania vína na Chopku je rarita a som rád, že som jej zúčastnil. Manuálna metóda plnenia vína sa používala, keď vinári nemali fľašovaciu linku. Vákuovou pumpou sa vysáva z fľaše vzduch a pod tlakom sa vytiahne do fľaše víno tak, aby tam nebolo príliš veľa kyslíku. Víno sme opatrili kvalitnou kilovou, hrubou a tmavou fľašou. Následne sa víno na ručnej ´štuplovačke´ uzavrelo pod kvalitný korok. Víno, ktoré zrelo vo francúzskych veľkovytrážnych sudoch takouto jednoduchou manuálnou technikou plnenia do fliaš, vôbec neutrpí,“ zdôraznil vinár Martin Pomfy, zo spoločnosti Mavín.    

Po minuloročnej sabráži 9 litrovej fľaše šampanského a kulinárskych špecialitách šéfkuchára Jána Punčochářa, si chuťové poháriky hostí tentoraz podmanil uznávaný odborník a majster umenia na tanieri, Vojto Artz. „Láska ide cez žalúdok, no kúzlom dobrého kuchára sú čerstvé kvalitné suroviny, správna technika varenia, úprava jedla, ale najmä  tím ľudí. K tomu všetkému patrí už len dobrá spoločnosť a dobré pitie. Príprava nášho 8 chodového menu trvala dva dni a podieľalo sa na nej 10 kuchárov ,“ povedal V. Artz.   

„Teší nás, že sme sa na oslave dobrej kuchyne stretli už po druhý raz. Na začiatku stála túžba odbúrať zaužívaný stereotyp pokrmov lyžiarskych stredísk v štýle fast food. Chceli sme sprístupniť kvalitné jedlo a pitie pre všetkých a ponúknuť možnosť ochutnať niečo nové, svetové a zároveň netradičné. Tak vznikol nápad zorganizovať Culinary week. Veríme, že kuchyňa spolu s vínom od pána Pomfy naplnila ambície a podarilo sa nám pozitívne šokovať chuťové bunky našich hostí,“ uzavrel Marcel Števček, riaditeľ reštaurácií a gastro zariadení hotelov TMR v Nízkych Tatrách. 

Von Roll Restaurant na Lukovej pod Chopkom je zlatým klincom lyžiarskeho strediska Jasná. Za zimnú sezónu 2013/14 bola ocenená zlatou medailou Internationaler Skiareatest ako najobľúbenejšia horská reštaurácia a vo svojej kategórii predbehla viac ako 35 alpských stredísk. Luxusná vyhliadková a la carte reštaurácia s prekrásnymi výhľadmi má jedinečný interiér a exteriér, do ktorého sa zákazníci vyvážajú lanovkou alebo špeciálne upraveným ratrakom.