Valaška Jasná

A pásztorhagyomány visszatérése Jasnába.

Helyszín: Priehyba , Jasná , Alacsony Tátra 
Dátum.: Az egész nyári szezon folyamán


A nyár folyamán nagyon ritka látogatás lesz Jasná-n, Priehyba-n! Több mint 40 eredeti valahai birka talál itt ideiglenes otthonra. Ez egy őshonos juhfaj, amely a múltban 1400 m tengerszint feletti magasságban legelte a legelőket, szerényen tenyészthető, jellegzetes, ívelt szarvakkal. Jasnában a fiatal juhok egy pásztor és több kutyás őr felügyelete mellett legelnek a Priehyba környéki területen. Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt lehetőségük lesz betekinteni a juhtenyésztés történetébe, és megismerkedhetnek ezzel a ritka fajtával és tenyésztési módjával az Alacsony-Tátra gyönyörű környezetében.


A Valaška Jasná-ban élvezheti:

  •  bevezetés a valahai juhok életébe és tenyésztésébe pásztorunk által
  •  személyes érintkezés juhokkal és kutyákkal
  •  mindennapi életük megfigyelése gyönyörű hegyi környezetben
  •  juhtejből készült hagyományos specialitások, mint a sajt, a zsincsica és a bryndzsás galuska

Őrkutyák

Valaškare egy tapasztalt pásztor mellett több őrkutya is felügyel majd. A valahai juhokhoz a kutyák fajtáit nagyon gondosan választották ki, hogy megvédjék őket, hogy eligazodjanak a terelés során, és hogy a Jasná Nízke Tatry üdülőhely látogatóival való találkozáskor társaságkedvelő és konfliktusmentes legyen. Nyáron Priehyba-ban számos kutyával találkozhat a két, kifejezetten juhok terelésére tervezett fajta közül: a pireneusi hegyikutya és a border collie.  Jöjjön el, és nézze meg a saját szemével a munkájukat és a valahai juhokkal való együttélésüket. 


Mentsük meg a fokost

A Valaška Jasná projekt célja a hagyományos valahai juhfajta megőrzése a liptói régióban, ahol a múltban még megtalálható volt, de ma már ritkaságszámba megy. Fő feladata a magasan fekvő hegyi rétek legelése volt. Tenyésztését azonban az alacsony tejtermelés miatt felhagytak. A hegyi rétek fenntartásában betöltött szerepük és a pásztorhagyományok megőrzésében betöltött értékük azonban nagy.

Hagyományos specialitások

A Valaška Jasná elmaradhatatlan részei lesznek a kiváló birkatermékek és specialitások, amelyeket az U Valaška standon a Priehyba-ban szolgálnak fel.  Itt a bryndzsás galuska vagy a zsincsica szerelmesei kedvükre fogyaszthatják ezeket a hagyományos birka finomságokat. Mivel a Redik Jasná-i valahai juhaink még túl fiatalok ahhoz, hogy tejet termeljenek, ezeket a termékeket a hagyományos Liptovský salašból fogják szállítani. 
 

Várjuk Önöket a Redik Jasná-ban!

On 16.8.2022, the whole Chopok Juh (South) resort is going to be closed due to a power outage.

Tudjon meg többet