Gyerünk nyáron a Chopokra! Demián Sárkány, a gyemenói kincsek leghatalmasabb őrzője már várja barátait. Éljen át felejthetetlen kalandot, mellyel Demián várja Önöket. Fényképezkedj a tüzet okádó sárkánnyal és zengd be a Gyemenói völgyet a rézharanggal, mely a sárkány szájában található.

A Demián Sákrány monumentális szobra Vladimir Eperješi művészi kovács munkája, a súlya 1,5 tonna és a magassága 3 méter. Az impozáns sárkánynak három feje van. Kettő közülük büszkén okádja a tüzet és a füstöt, a harmadik torkában pedig megtalálható a rézharang, mellyel, ha megszólaltatja, a szerencsét hívja el! Demián Sárkány a gyemenói kincsek leghatalmasabb őrzőjének megszületését egy a sárkányról szóló liptói legenda ihlette, mely a gyemenói barlangokban élt.  

Demián Sárkány szobra a Gyemenói völgyben 2014 óta uralkodik, amikor elhozták Priehyba-ra. 2014 decemberében valósult meg Demián Sárkány kolosszális repülése a Chopokra. Helikopter segítségével helyezték fel sárkánytrónjára egyenest a Chopok csúcsára. Tökéletes kényelem exkluzív helyen, csodálatos kilátással a Magas Tátra panorámájára, melyet Demián Sárkány a Rotunda vendéglő teraszán élvezhet.

DEMIÁN SÁRKÁNY SZÜLETÉSE

Az acél a legjelentősebb nyersanyag melyet a sárkány készítésére használtak. A szobor több darabból áll, melyeket a művészi kovács fokozatosan kovácsolt egymáshoz. A sárkány törzsével kezdte, melyhez fokozatosan kialakította a sárkány farkát, lábait és annak három nyakát. Végül, mint a szépség koronáját megalkotta a három sárkányfejet, melyek titkokat rejtenek magukban. Az egyikben rézharangot helyeztek el. A másik kettő sárkányfejben olyan szerkezetet rejtettek, mely lehetővé teszi a sárkánynak, hogy tüzet és füstöt okádjon. A sárkányfej, melyben a rézharang található, orrlyukai szintén füstölögnek. A szemeit különböző színű féldrágakövekből készítették. Barna, zöld és rózsaszín ékesíti a sárkány tekintetét. A fenséges szobor a Chopokon tartott nyári rendezvények alatt okád tüzet és füstöt. A Demián Sárkány szobrán összesen kb. 1350 órát dolgoztak 4 hét alatt. A sárkányt különlegessé a 800 darab kézzel kovácsolt pikkely teszi.

DEMIÁN SÁRKÁNY A PRIEHYBA-ÁN NYÁR 2014

DEMIÁN SÁRKÁNY KOLOSSZÁLIS REPÜLÉSE A CHOPOKRA 2014 DECEMBER

LEGENDA A DEMIÁNRÓL ÉS AZ ELÁTKOZOTT GYEMENÓI VÖLGYRŐL

A Gyemenói völgyet már régóta úgy emlegették, mint az elátkozott völgyet. Nagyon barátságtalan volt, hegyes sziklák meredtek az égnek. A patak hangos morajlással zúdult alá, mintha a föld gyomrából hallatszanának a hangok. Az emberek félve suttogták, hogy a patak mindkét oldalról földalatti folyosókkal van átszőve, melyekben felbecsülhetetlen kincseket őriz egy hatfejű sárkány. Az egész völgy úgy nézett ki, mint egy elhagyott temető. Egyszer a völgybe érkezett egy erős fiatalember, akit Demiánnak hívtak, az emberek panaszkodtak neki a sárkánytól való félelmükről. A kíváncsisága nem hagyta nyugodni. a pásztor azt mondta neki, hogy a sárkány minden pénteken reggel kijön a tóhoz és azt kiissza fenékig, és azt tanácsolta neki, hogy figyeljen a harmadik legszörnyűbb fejére. Demián tehát elindult a völgybe és jól megnézte az üregeket keresve, hogy melyikben lehet a sárkány. Amikor teljesen közel ért, a sárkány kiszagolta őt és minden lyukból forró gőzt kezdett okádni. Demián meghátrált és visszament a faluba. Eltelt pár nap és az ifjú ismét a magas sziklákra kapaszkodott egészen a tó fölé, azon szikla fölött, melyről a sárkány inni szokott, rettenetes megdőlt sziklát talált. Megtekintette a sziklát és a megváltó pénteken újra elment a sziklához. A vállán nagy buzogányt hozott, csendesen elkészítette a fekhelyét és nyugodtan nyugovóra tért. Reggel épp csak virradt, harmattal megmosakodott és türelmesen várakozott, amikor alatta felhangzott a förtelmes morgás és megérezte a füst kénes szagát. Akkor a förtelmes szörnyetek fejeit belemerítette a tóba és hosszú kortyokkal inni kezdett. Gyorsan nekitámaszkodott a megdőlt sziklának és a sárkány középső fejére taszította, amit az szétlapított. A szörnyeteg ekkor a farkával kezdett csapkodni úgy, hogy körülötte a sziklák röpködtek. Demián gyorsan a buzogánnyal szétverte a sárkány többi fejét. Bement a barlangba – és elcsodálkozott a gazdagságon, amit ott talált. Úgy döntött, hogy másoknak sem engedi, hogy vegyenek belőle, és hogy a földalatti szépségnek mindenki örülhessen. Visszatért a faluba és az embereknek mindent elmesélt. Később meg is nősült és rendes emberként élt a faluban. Halála után Demián sárkánnyá változott, amely az óta őrködik a völgy fölött. Hálából a barlangot és a falut is róla nevezték el Gyemenónak.

KEDVES LÁTOGATÓK, KÉRJÜK ÖNÖKET, HOGY A SÁRKÁNY SZOBRÁRA NE MÁSSZANAK FEL, MERT A PIKKELYEI NAGYON ÉLESEK, AMI A SÉRÜLÉS VESZÉLYÉT REJTI MAGÁBAN. KÖSZÖNJÜK, HOGY RESPEKTÁLJÁK A FIGYELMEZTETÉST!