A Chopok déli oldalán megtalálják a történelmi felvonó helyét!

Az átlagos látogatónak láthatatlan, de a felvonók ismerőinek értékes kincs, mely elmeséli a turizmus kezdeteit az Alacsony Tátrában. Föleleveníteni az régi „Von Roll-t“ - a szupermodern svájci úttörőt, amely összeköti a Chopok déli és északi lejtőjét, Liptó két régióját és a Felső-Garamot,a felvonó kezelői fejében született meg. A korabeli felvonót a beszálló állomással az 1954-1957-es évekből a Chopok déli oldalát látogatók megnézhetik a a Kosodrevina térségben.

A történelmi por, vagy az idős „hölgy” kora ellenére, a beszálló állomás területe technikai csodákról tanúskodik. A két régió összekötése ebben az időben Európában különlegességnek számított.

A Demänovská Dolina község a LIPTÓ régió Turizmus Területi Szervezetének támogatásával a Demänovská Dolina megalapításának 50. évfordulója alkalmából 2014.júl.12-én kezdeményezték, Jasnán, az Alojz Lutonský emlékrendezvényt. Lelkes turistának és speleológusnak, Alojz Lutonský-nak , aki elérte a Jasná sí központ kiépítését, aki ott állt a Chopok két oldalát összekötő libegő megszületésénél, emléktáblát avattak fel.