VRBICKÉ PLESO


 

Jasná - Vrbické pleso 0.15 óra

Kiinduló pont: Grand hotel parkolója – az út jobb oldalán felmegyünk a Demänovská Dolina tanuló ösvényen és folytatjuk a nem megerőltető turista útvonalon, mely sárga színnel van jelölve.

A tengerszemnél /tó/ az erdő csendjében található padokon megpihenhetnek és gyönyörködhetnek a csodálatos kilátásban, mely az Alacsony Tátra csúcsaira tárul.

 

Alacsony Tátra legnagyobb természetes gleccsertava a Vrbické pleso, mely 1113 m magasan fekszik a tengerszint felett a Demänovská dolina felső nyugati részén. Területe 0,96 ha, legmélyebb pontja 8 m, hossza 115 m és a szélessége 62 m. Moréna tó, mely a gleccserek visszahúzódásával keletkezett.. Keletkezése alapján inkább hasonlít a Magas Tátra tengerszemeire. Otupnianka patak a tóból ered, a megfelelő vízszint biztosítása érdekében a gátakat módosították. A tavat lassan vegetáció veszi körül. A tó környéke turistautakon jól megközelíthető. A tó partján a Jasná üdülőközpont épületei vannak. A környék 1975-től természeti műemlék, s megilleti a legmagasabb ötödik fokozatú védelem.


 

Ebben a ez időben folynak a széleskörű projekt előkészületei a Vrbické pleso megmentésére, melyek a Vrbické pleso zsugorodását vannak hivatottak megállítani. Az elmúlt két évtizedben a vízfelület jelentősen benőtt olyan vízinövényekkel, amelyek alapvetően alacsonyabban fekvő tavakban nőnek. A nyilvánosság tart attól, hogy ez a nemzeti természeti műemlék végképp eltűnhet, s e projekt hivatott e folyamatot megállítani esetleg visszafordítani. Chopok alá visszatérhetnének a ladikok, mint a nagy testvérnél a Štrbské pleso -n, melyek jelen voltak a múlt évszázad 60-as éveitől a 80-as évekig. A tanösvények segítségével a Vrbické pleso továbbra is szolgálhatja az általános iskolák tanulóinak művelődését. A projekt elkészítésében szorosan együttműködnek az idegenforgalom és a természetvédők emberei.

A Vrbické pleso több turista ösvény, csúcsra vezető út és izgalmas kirándulások kiinduló pontja:

  • Vrbické pleso - Repiská - Demänovská jaskyňa slobody 1.00 óra – kékkel jelölt turistaút
  • Vrbické pleso - Tri vody 1.00 óra –sárgával jelölt turistaút
  • Vrbické pleso - Tri vody 1.00 óra - Sedlo Poľany 2.30 óra  - sárgával jelölt turistaút

Detská prírodná preliezka

Novinkou letnej sezóny 2015 v stredisku Jasná Nízke Tatry je aj detská prírodná preliezka v tvare vtáka, nachádzajúca sa v okolí Vrbického plesa. Preliezka zapadá do koloritu okolia a deťom poskytne kopec zábavy.

The activity was performed through financial support of the Ministry of Transport, Construction and Regional Development of the Slovak Republic. 


DRAČIA CESTA NA CHOPOK

Počuli ste príbeh o drakoch žijúcich v Demänovskej doline? Rozprávková zima priniesla nie len veľa snehu, ale aj nečakaný prírastok, malého draka. Vydajte sa na Dračiu cestu na Chopok s dráčikom Demiánom a pomôžte mu nájsť šťastný koniec príbehu o drakoch. Postupuj podľa dobrodružného denníka, pomôž prekonať dráčikovi aspoň 5 prekážok splnením úloh a odmena ťa neminie. 

Pomôž dráčikovi Demiánovi prekonať svoj strach a všetky prekážky na Dračej ceste na Chopok!