Jasná - Vrbické pleso 0.15 óra

Kiinduló pont: Grand hotel parkolója – az út jobb oldalán felmegyünk a Demänovská Dolina tanuló ösvényen és folytatjuk a nem megerőltető turista útvonalon, mely sárga színnel van jelölve.

A tengerszemnél /tó/ az erdő csendjében található padokon megpihenhetnek és gyönyörködhetnek a csodálatos kilátásban, mely az Alacsony Tátra csúcsaira tárul.

 

Alacsony Tátra legnagyobb természetes gleccsertava a Vrbické pleso, mely 1113 m magasan fekszik a tengerszint felett a Demänovská dolina felső nyugati részén. Területe 0,96 ha, legmélyebb pontja 8 m, hossza 115 m és a szélessége 62 m. Moréna tó, mely a gleccserek visszahúzódásával keletkezett.. Keletkezése alapján inkább hasonlít a Magas Tátra tengerszemeire. Otupnianka patak a tóból ered, a megfelelő vízszint biztosítása érdekében a gátakat módosították. A tavat lassan vegetáció veszi körül. A tó környéke turistautakon jól megközelíthető. A tó partján a Jasná üdülőközpont épületei vannak. A környék 1975-től természeti műemlék, s megilleti a legmagasabb ötödik fokozatú védelem.


Ebben a ez időben folynak a széleskörű projekt előkészületei a Vrbické pleso megmentésére, melyek a Vrbické pleso zsugorodását vannak hivatottak megállítani. Az elmúlt két évtizedben a vízfelület jelentősen benőtt olyan vízinövényekkel, amelyek alapvetően alacsonyabban fekvő tavakban nőnek. A nyilvánosság tart attól, hogy ez a nemzeti természeti műemlék végképp eltűnhet, s e projekt hivatott e folyamatot megállítani esetleg visszafordítani. Chopok alá visszatérhetnének a ladikok, mint a nagy testvérnél a Štrbské pleso -n, melyek jelen voltak a múlt évszázad 60-as éveitől a 80-as évekig. A tanösvények segítségével a Vrbické pleso továbbra is szolgálhatja az általános iskolák tanulóinak művelődését. A projekt elkészítésében szorosan együttműködnek az idegenforgalom és a természetvédők emberei.

A Vrbické pleso több turista ösvény, csúcsra vezető út és izgalmas kirándulások kiinduló pontja:

  • Vrbické pleso - Repiská - Demänovská jaskyňa slobody 1.00 óra – kékkel jelölt turistaút
  • Vrbické pleso - Tri vody 1.00 óra –sárgával jelölt turistaút
  • Vrbické pleso - Tri vody 1.00 óra - Sedlo Poľany 2.30 óra  - sárgával jelölt turistaút

Detská prírodná preliezka

Novinkou letnej sezóny 2015 v stredisku Jasná Nízke Tatry je aj detská prírodná preliezka v tvare vtáka, nachádzajúca sa v okolí Vrbického plesa. Preliezka zapadá do koloritu okolia a deťom poskytne kopec zábavy.

The activity was performed through financial support of the Ministry of Transport, Construction and Regional Development of the Slovak Republic.