DEMÄNOVSKÁ DOLINA

Demänovská dolina az Alacsony Tátra legismertebb és leglátogatottabb völgye. A hossza 15 km és az idengenforgalom főközpontja az Alacsony Tátra északi részén.A Ďumbier (2043m), Krúpova Hoľa (1927m), Chopok (2024m), Dereše (2003m) és  Poľana (1889m) csúcsok között terül el. A völgy az Alacsony Tátra Nemzeti Park  része, hol a természeti gazdagság legértékesebb gyöngyszemei a Demänovský kras és a Vrbické pleso.

A vögy sokáig csak a föld alatti szépségeket kedvelők között volt ismert. A 19. század végén és a 20. század elején a Demänoi barlangok felfedezésével, feltérképezésével  a jéggel borított és cseppköves részek bejelölésével, az egész kultúrvilágban ismerté lettek. A völgy utáni érdeklődés hirtelen 1921-ben nőtt meg, miután felfedezték a Demänovska jaskyna slobody-t/ Demänoi Szabadság  barlang/, és nemsokára a völgyben műót épült. A látogattotság rendkívüli módon megnőtt az első libegő átadását követően 1936 –ban.

Ideális síterepek, világhírű barlangok/ Demänovská jaskyňa Slobody, Demänovská ľadová jaskyňa, Okno, Dračia Jaskyňa, Beníková Jaskyňa, Demänovská jaskyňa Mieru a Dvere és a továbbiak (www.ssj.sk)), nyári turizmus lehetősége, sziklamászás, gyönyörű élővilág tökéletes klímával kiegészítve, indokoltá tette egy idegenforgalmi központ, Demänovská Dolina kösség, kiépítését a völgyben, mely 700-tól 2000 m tengerszint feletti magasságban terül el.

Több info: http://demanovskadolina.sk/index-leto.php

Mountainous landscape view in spring, Low Tatras, Slovakia