A Jasná Nízke Tatry sí központban a Chopok lejtőin a 2016/2017-es téli szezonban élvezheti a világszínvonalú megismételhetetlen élményekben gazdag síelést. Szlovákia legnagyobb sí arénája kitűnő feltételekkel a téli sportok számára tökéletes síelést, modern felvonókat és gazdag esemény zuhatagot kínál.


Új 15 férőhelyes kabinos felvonó a Chopok déli oldalán

Síelés a Chopok déli oldalán a 2016/17-es téli szezonban ismét új dimenziót kap. Krupová – Kosodrevina (1 084 m a t.sz.f. - 1 488 m a t.sz.f..) térségben a síelők élvezhetik a komfortos közlekedést a Kosodrevináról a Chopok csúcsára az új 15 férőhelyes kabinos felvonónak köszönhetően, mely gördülékenyen csatlakozik a felvonóra Kosodrevináról egészen a Chopok csúcsára. A síelőknek ezután nem kell abszolválniuk a komplikált átszállásokat, és a beszálló állomáson szintén két felvonót is elkerülhetnek. Az új 15 férőhelyes kabinos felvonó szállítási kapacitása 2800 személy/óra, 404 métere emelkedést a Krupová állomásról a Kosodrevina állomásig a felvonó 6,0 m/s sebességgel 4,83 perc alatt teljesíti. A felvonópálya hossza 1 212 m. Az új felvonót a nagyközönség számára december második felében nyitják meg. 

Beszálló állomás Krupová (1 084 m a t.sz.f.)               
Fotó: 2016.10.9.  
Több infó az új felvonóról 

Kiszálló állomás Kosodrevina (1 488 m a t.sz.f.)


A havasítás rendszer bővítése a Chopok mindkét oldalán

A modern havasítás rendszernek köszönhetően a központ garantálni tudja a síelést az év 5 hónapjában a pályák összes típusán, a kék- könnyű pályáktól egészen a fekete pályákig. Az új 2016/17-es síszezonban is a rendszer további havasítás pontokkal bővült, egészen 4,3 km lesiklópályával. Így együtt a központban már több mint 33 kilométer sípályát havasítnak technikai hóval. 

CHOPOK ÉSZAK

  • A havasítás bővítése Konský Grúň – Chopok, 5a számú traverz és a Turistická – együtt 0,9 km hosszúságban

CHOPOK DÉL

  • A havasítás bővítése Zadné Dereše Krupová és Tréningová lesiklópálya – együtt 3,4 km hosszúságban, 61 hó rúd

TOP innováció a lesiklópályák karbantartásában - SNOWsat

A lesiklópályák karbantartása ratrakokkal ezen a télen innováció biztosítja professzionális szoftver a SNOWsat formájában. Az irányítási rendszer a hó mélységének és fejlődésének mérésével az egész központ területén a ratrakok műholdas irányításán alapul. A SNOWsat ezzel a módszerrel hatékonyabbá teszi ratrakok működését a lejtőkőn, s a megfigyelésük csökkenti az üzemanyag fogyasztást, de főleg kíméli a technikai havat a sí központ területén, mert a ratrak a SNOWsat-nak köszönhetően a havat szükség szerint igazítja az adott helyen. 

Hogyan működik a SNOWsat: Az egész Chopok felett repülőgép segítségével légi úton bemérték a terepet 150 hektárnyi területen. Minden m-en 8 rögzített pont van, melyek az intelligens szoftver segítségével létrehozzák a terep részletes digitális térképét. A SNOWsat berendezés a 3 ratrak utasfülkéjére van felszerelve és összehasonlítja a nyári mérések eredményeit a téli behavazott tereppel. A GPS műholdas jelek segítségével követi a ratrakok aktuális helyzetét a terepmunkálatok alatt. A GPS-nek köszönhetően reális időben meghatározható a ratrak helyzete a lesiklópályán. A jármű magasságának levonása után az értéket összehasonlítja a terep digitális térképével, melyet e rendszerben tároltak (ún. referencia magasság). A különbség a két adat között valójában a hóréteg vastagsága és annak aktuális elhelyezkedése a lesiklópályán.

SNOWsat ezeket a számokat GPS, GLONASS és a Galileo műholdas jelei segítségével számolja ki. A ratrak vezetőjének rendelkezésére áll agy fedélzeti számítógép, mely folyamatosan számolja a hóréteg vastagságát és a további adatokat a járműről. A kiértékelt adatokat automatikusan WIFI hálózat segítségével juttatják el a SNOWsat szerverére. SNOWsat így növeli a ratrakok hatékonyságát a lesiklópályákon és követésük csökkenti az üzemanyag szükségletet, optimalizálja a ratrakok effektív kihasználását a terepmunkálatok során. A SNOWsat technológiával elsősorban a technikai havat kímélik a sí központ területén, mert a SNOWsat-nak köszönhetően a ratrak különböző helyekre igazítja. A műhó előállítása a szükség szerint történik. Ratrak a havat dombnak felfelé tolja és egyenletesen ossza el a lesiklópályán. Adatok a járműről és a hóréteg vastagságáról könnyen és érthetően vannak feltüntetve a sí központ térképén, mely a ratrak vezetőjének rendelkezésére áll. A hóréteg vastagságán, a terep lejtésére vagy a hóágyúk aktuális elhelyezkedésére a vezetőt a SNOWsat figyelmezteti, mint ahogy a veszélyes zónákra vagy a többi ratrak helyzetére is, melyek a terepet igazgatják kivont kötelek segítségével. További előnye az irányító rendszer, mely kedvezőtlen időjárási körülmények esetén (hóvihar, köd) biztonságosan irányítja a jármű vezetőjét a lesiklópályán.


Jasnának új CENTRUMA lesz

Jasná saját Centrummal fog rendelkezni. Ebben az évben elkezdődött a Centrum Jasná ingatlan projekt első fázisának a megépítése, mely már ezen a télen újdonsággal rukkol elő tér formájában a stílusos hegyi vendéglő a Happy End mellett. A Happy End átépítésével kényelmesebbé válik a pénztárak elérése, vagy a vásárlási lehetőség az új márkás sportüzletben és megnöveli a Happy End kapacitását, ahol a téli hónapokban két emelet áll a látogatók rendelkezésére.


Tervezett biztonsági újítások az ügyfelek számára

A Chopok lejtőin további hófogók jelennek meg, melyek segítenek a lesiklópályán tartani a havat szeles idő esetén. A központ ismét valamivel biztonságosabb lesz, új biztonsági hálók kerülnek kihelyezésre és a terep meredekebb részinek karbantartása, mint pl. Jelení Grúň lesiklópálya, jelentősen hozzájárul az ütközések elkerüléséhez a lesiklópályán.


Infrastruktúra

Az OOCR LIPTOV-al együttműködve a központ továbbra is javítja a regionális skibus hálózat minőségét és terjedelmét és ezt annak az érdekében, hogy a központba látogatók minél nagyobb számban használják a közlekedés e formáját. Tekintettel a pozitív visszhangokra transzferjáratok bebiztosítására Jasnán a Női Világkupa alatt ezen év márciusában, a központ készen áll abban az esetben, ha közlekedési helyzet megköveteli transzferjáratokat biztosítani a központba. A sztatikus és dinamikus közlekedés új koncepciója elhozza a gépkocsiforgalom aktív koordinációját csatlakozással a központi diszpécserre. 


A központ centrális vezérlője /diszpécser/

A központ centrális vezérlője kész azonnal kiértékelni a keletkezett szituációkat az egész sí központ területén és ezt azonnal közölni az ügyfelekkel a központi hangosbemondó, információs táblák és LCD monitorok, szociálishálók és a www.jasna.sk weboldal segítségével.


Ski Patrol

A hivatásos Ski Patrol szolgálat a központ lesiklópályáin biztosítja a biztonságot a lejtőkön. 

A hivatásos Ski Patrol szolgálat egyik feladata a lesiklópályákon segíteni a biztonság megteremtésében a lejtőkön. A lesiklópályán keletkezett problematikus helyzet esetén naponta hozzájuk lehet fordulni telefonon vagy egyenest a pályán. Speciálisan megjelölt ruhában közlekednek a Chopok mindkét oldalán, felügyelik a biztonságot a lesiklópályákon, segédkeznek a lesiklópályák és akadályok helyes kijelölésénél, oktatják és tanácsokkal látják el a központ látogatóit a Fehér kódex szellemében és nem utolsó sorban felügyelik a biztonságos skialpinizmust a pályákon. Ők példaképek és segítők egyaránt.


Hol szereznek az ügyfelek tudomást a várakozási időkről a felvonókra?

A jelenleg meglévő várakozási időket kijelző táblák mellé további négy várakozási időt mutató kijelző kerül kihelyezésre a Chopok északi és déli oldalán.
Az ügyfél így kényelmesen átmehet a központ kevésbé frekventált részére és remek síelésben lehet része.


Biztonságos skialpinizmus a központban

A Skialpinisták biztonságának növelése érdekében szimbiózisban a sí központ üzemeltetésével és az éjszaka folyamán rendbe tett pályák amortizálásának korlátozásával, ezen a télen a lejtőkön biztonságos korridorokat jelölnek ki a skialpinisták számára. A hóviszonyok alapján a kijelölt lesiklópályák peremén kerülnek kijelölésre jelölő pálcákkal. A központ egyidejűleg térképet bocsájt ki, ahol skialpinista pályák 2 nehézségi fokozatát tünteti fel a Choppok északi és déli oldaláról, és utasításokkal a biztonságos skialpinizmus érdekében a központ területén. Skialpinisták a dokumentumot megtalálják a központ weboldalán továbbá kijelölt pályák kiinduló pontjain.  
Utasítások a biztonságos skialpinizmus érdekében.

  • Zöld (ALAPÚTVONAL)
  • Piros (NEHEZEBB ÚTVONAL) Aprés-ski bar Srdiečko új helyen

A szzon alatt a Jasná központban új felvonó épült a  KRUPOVÁ – KOSODREVINA 1084 – 1488 m a t.sz.f. E változás alapján áthelyeztük Önöknek az Aprés-ski bar Srdiečko-t az eredeti helyéről ( Hotel Srdiečko ), az új felvonó beszálló állomása mellé. Azonnal a központba való megérkezésük után meleg vagy hűtött italokkal vagy friss paninivel /szendviccsel/ frissíthetik fel magukat.  


TATRY MOTION üzletek

A Shop a HOTEL GRAND-BAN ALMGWAND márkával bővül, mely a népi és hegyi tematikából merít és alkotja meg ruhakollekcióit a síelők számára, ahogyan a mindennapos viselet számára is. Az eredeti alkotók erős nevet építettek ki az osztrák piacon, ahol ez a márka megszületett. A központ örömmel már ebben a szezonban besorolja kínálatába.


Tubing /cső/ körhinta a MAXILAND része

A MAXILAND síiskola a Biela Púť térségben a kissíelőknek modern sí segédeszközzel készült – Sunkid Rotondo tubing körhintával. A szórakoztató és játékos segédeszköznek köszönhetően a gyerekek megtanulják, hogyan őrizzék meg egyensúlyukat és a stabilitásukat a síléceken, hogyan tartsák meg a sí nyomot, annak szélességét és egyben felkészíti őket, hogyan kell menni egy igazi sífelvonón. Az egész síiskola koncepciója forradalmon megy keresztül csoportos képzés formájában új animációkkal és történetekkel. Az öt oktatási nap alatt a legkisebbek számára a síoktatás gazdagodik edukációs játékokkal és történetekkel és az oktatási idő meghosszabbítható lesz. A termék a széles nyilvánosság számára elérhető nagyon kedvező feltételek mellett. A MAXILAND síiskola célja minden TMR központban, hogy nagymértékben hozzájáruljon az új jól síelő fiatalság felneveléséhez.   


Ezzel minden csak most kezdődik, örülünk a remek élményekkel teli új téli szezonnak!