VON ROLL KÖTÉLPÁLYA-MÚZEUM


A Chopku déli oldalán megtalálják 
a történelmi kötélpálya térségeit!

Általános látogató számára láthatatlan, azonban a kötélpályákra emlékezők számára értékes kincs Alacsony Tátra idegenforgalma kezdetei történetét meséli. A régi „Von Roll“ – Chopok északi és déli lejtőjét, Liptó és Felső Garamvidék két régiót összekötő szupermodern svájci úttörője felélesztésének gondolata közvetlenül a kötélpálya-kezelők munkatársaiban merült fel. A korabeli kötélpályát 1954-1957-es felszálló-állomással a Chopok déli oldalának látogatói a Kosodrevina lokalitásban tekinthetik meg.
Az idős „hölgy” történelmi porának és előrehaladott korának ellenére a kötélpálya felszálló-állomásának térségei technikai csodák tanúságairól vallanak. Két jelentős régió összekötése abban az időben Európai egyedülállóságnak számított.
 


A legelőnyösebb felvonó jegyeket Jasná-ba a gopass.travel

 weboldalon vásárolhatják meg

 


A Deménvölgy község a Región LIPTOV idegenforgalom helyi szervezete támogatásával Deménvölgy alapításának 50. évfordulójának alkalmából 2014. július 12.-én Jasnában Alojz Lutonsky emlékakciót kezdeményezett. Alojz Lutonskynak, a szenvedélyes turistának és barlangkutatónak, aki a Jasná síközpont kiépítésében érdemelt, és aki a Chopokot összekötő, első lekapcsolható ülőszékes kötélpálya születésénél állt, emléktáblát lepleztek le.