Történelem


Demänovská Dolina község 1964, augusztus 1-én jött létre, amikor az összes idegenforgalmi egységből egy önálló kösséget hoztak létre, a kösséget több részre osztották: Tri studničky, Jaskyne, Repiská, Lúčky és Jasná.

Demänovská dolina főleg barlangjai már az őskorban lakottak voltak, több régészeti lelet is tanúskodik erről, mint pl.: az Okno barlangi lelet. Néhány helyen vasércet bányáztak, máshol juhnyájakat vagy szarvasmarhákat legeltettek és folyt a fakitermelés. Az I. Világháború után épültek az első hétvégiházak.

A barlangok felfedezésével és mgnyitásával a közönség számára, műutak építésével és a turizmus fejlődésével/főleg a síelés/ fokozatosan Demänovská dolina felküzdötte magát a legismertebb szlovákiai sport-rekreációs központok közé. Szokatlanul gazdagok a turisztikai lehetőségek. A völgyön keresztül a környező hegyekre több jelzett turistaút vezetó, továbbá a völgyben kiépült a sétáló utak hálózata is.

Liptón már több mint száz éve síelnek. Az első síléceket még a 19. Század végén egy liptó szentmiklósi bőrműves Kornel Stodola hozta. Először az erdészek és a postások használták a hegyek között. Később a liptóiak fokozatosan egyre jobban beleszerettek a síelésbe főleg a Chopokról. Négy évvel a háború után megépült az első felvonó Chopok északi oldalán.  Áttörés az 50.-es évek végén jött el amikor  felvonóval összekötöttek a Chopok két oldalát. A nyitott ülőkéken kettesével a menetiránynak oldalt ültek. Ezek a felvonók a 90. –es évekig szállították a turistákat, mikor a nem megfelelő technikai paraméterek miatt kivonták a forgalomból.

Sok síelő számára szomorú időszak volt ez, nem kockáztathattak emberi életeket. Az ember kénytelen volt meghátrálni az elemek elől, a felvonó esetében ez az elem a szél volt, mely lehetetlenné tette a biztonságos és kényelmes utazást.

Hosszú évekig a felvonókat s mindent, ami ezzel összefügg nem használták, az idő vasfoga mindenen nyomot hagyott, de utána született egy eredeti ötlet, s északon található felvonóállomásból vendéglő lett, pontosabban fogalmazva kettő. Az egyik egy önkiszolgáló vendéglő kellemes bel térrel, azoknak, akik nem uldögélésre akarják vesztegetni az idejüket, a másik egy pompás vendéglő, melynek sikerült a Chopok történelméből egy darabot megőrizni. Ez a VON ROLL vendéglő, ahol nemcsak remek konyha várja vendégeit, de tartogat még valamit számukra. A vendéglő részét képezi az eredeti felvonó, mely felújított állapotában végighúzódik a vendéglőn, s mint alapvető építészeti elem jelenik meg. A falakon képek tanúskodnak a síelés múltjáról. A tér elegánsnak és eredetinek hat, a pincérek nyakkendőben szolgálnak fel. Finom ételek sora az igazi ínyencek igényeit is kielégíti. Ay épület előtt, mint emlék a múltból, ottmaradt a régi felvonó utolsó oszlopa egy ülőkével. Az ülőke foglalt, egy figura ül rajta a Piroska projektből, aki kirándulásra csalogatja a családokat Jasná-ra nyáron is.

DVD – A SÍELÉS HISTÓRIÁJA SZLOVÁKIÁBAN
Kevesen tudják milyenek voltak a kezdetei ennek a sportnak. Az 50 perces dokumentumfilm áttekintést nyújt a legrégebbi filmfelvételektől 1908-ból, egészen napjainkig. Az első sítalpakat 1865-ben hozták Szlovákiára. Először 1908-ban készítettek filmfelvételt a síelőkről. A két deszkán való közlekadés egyre népszerűbb lett, manapság a legnépszerűbb tálisport. A Sítalpak és hegyek /"Lyže a hory"/ DVD Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica Infocentrumban vehetik meg, a kabinos felvonó épületében, vagy a Biela Púť Jasná Infocentrumban.Ubytovanie v Jasnej

Ubytujte sa v príjemnom horskom prostredí v Nízkych Tatrách. Lanovky máte v cene ubytovania.

Ubytovanie v Jasnej →