Július 1-én nyitunk.

Szeretettel várjuk Önt a 2024-as nyári szezonban!

Priehyba pásztorház

Szlovákia legmagasabban elhelyezkedő pásztorháza. A juhok visszatérése a hegyekbe

HELYSZÍN: Priehyba, Jasná Alacsony-Tátra
IDŐPONT: A nyári szezonban


A nyári szezonban ismét gyönyörködhet a ritka valahai juhfajtákban Jasná-n! Szlovákia legmagasabban fekvő pásztorházban, a Priehyba pásztorházban több mint 40 valahai juhot talál. Ez egy őshonos juhfaj, amely a múltban magasan, több mint 1400 m tengerszint feletti magasságban legeltette a legelőket, igénytelen a tenyésztésre, jellegzetes ívelt szarvak jellemzik. Jasná-n a fiatal juhok egy pásztor és több kutyaőr felügyelete mellett legelnek a Priehyba környéki területen. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt lehetőségük nyílik játékos betekintést nyerni a juhtenyésztés történetébe, és az Alacsony-Tátra gyönyörű környezetében megismerkedhetnek ezzel a ritka fajtával és tenyésztési módjával.


Mire számíthat:

  • Priehyba pásztorház, ahol különböző eszközöket, a tej és a sajt előállításához és feldolgozásához szükséges eszközöket találnak.
  • A valahai juhok utazása - játékos formában megismerheti a pásztorok történetét és életét a pásztorházban
  • Maxi Fujara - fotópont a pásztorkunyhónál
  • A juhok élete - a valahai juhok életének és tenyésztésének bemutatása pásztoraink által, mindennapi életük megfigyelése gyönyörű hegyi környezetben
  • Hagyományos specialitások - a Funibarban korbáčiky-t (sajt fonat) fogyaszthatnak
  • Vidám birkapark - vidám gyermek mászóka és hinta birka alakban

A legelőnyösebb felvonó jegyeket Jasná-ba a gopass.travel

 weboldalon vásárolhatják meg

 


Őrkutyák

A valahaiakra egy tapasztalt juhász mellett több őrkutya is vigyáz. A valahai juhok őrzőit nagyon gondosan választottuk ki, hogy megvédjék őket, hogy eligazodjanak a terelés során, és hogy társaságkedvelőek és konfliktusmentesek legyenek, amikor a Jasná Alacsony-Tátra üdülőhely látogatóival találkoznak. Nyáron Priehyba-n több kutyával is találkozhat a két, kifejezetten a juhok terelésére tervezett fajta közül: a pireneusi hegyikutya és a border collie.  Jöjjön el, és saját szemével láthatja munkájukat és a valahai juhokkal való együttélésüket.

Mentsük meg a valahaiakat

A valaška Jasná projekt célja, hogy megőrizze a hagyományos valahai juhfajtát a Liptói régióban, ahol a múltban még megtalálható volt, de ma már meglehetősen ritka az előfordulása. Fő feladata a magasan fekvő hegyi rétek legeltetése volt. Tenyésztését azonban az alacsony tejtermelés miatt felhagytak vele. A hegyi rétek fenntartásában betöltött szerepe és a pásztorhagyomány megőrzésében betöltött értéke azonban nagy.


OZ Tatry máme radi

Az OZ Tatry máme radi-val együttműködve egy olyan projektet is indítottak, amelynek keretében a műanyag palackokat a Tatralandia és a Bešeňová víziparkokban elhelyezett speciális gyűjtődobozokban gyűjtik. A vendégek nemcsak az újrahasznosításban segítenek, hanem az ilyen palackok gyűjtéséből származó bevételt a hagyományos juhok - a valahai juhok - visszatelepítésének projektjére fordítják a Jasná-i alpesi rétekre.


Várjuk Önöket a Priehyba pásztorházban! Salaš Priehyba


Nyaralás felvonókkal és víziparkokkal