TURIZMUS

Egyedülalló élményt nyújt az Alacsony Tátra gerincére való felvonózás is.Letný čas na horách, horské slnko a ten najkrajší výhľad na Slovensko si užijú všetky vekové kategórie. Pestrá príroda i pestrá ponuka služieb čaká len na Vás!


Nízke Tatry Jasná magas számban kínál gyalogtúrákra trekingre alkalmas, különböző nehézségi fokú utakat, a gyermekes családok és a kezdők részére alkalmas könnyűtől egészen a felkészülést igénylő nehéz, tapasztalt turisták számára alkalmas utakig. Válasszon magának megfelelő utat, s ha nincs otthon a hegyekben, használja ki a szolgáltatásunkat, s tapasztalt vezető kíséri önt, s neki köszönhetően biztonságban érezheti magát a hegyekben. Kínálunk Önnek könnyű 1 napos gyalogtúrát, és közepesen nehéz, vagy nehéz többnapos magashegyi túrát.

Ha kínálatunk inspirálta, fogadja el meghívásunkat a csend világába, s felfedezheti a gyönyörű ajándékot, amellyel a természet megajándékozta Demänovská dolina-t és az Alacsony Tátrát.


A legelőnyösebb felvonó jegyeket Jasná-ba a gopass.travel

 weboldalon vásárolhatják meg

 1. AZ ALACSONY TÁTRA LEGMAGASABB CSÚCSÁRA – ĎUMBIER-RA ÉS VISSZA

Útvonal Hossza: 8.8 km
Útvonal Ideje: 4 óra
Nehézségi fok: Közepesen Nehéz 

Könnyebb gerinctúra az Alacsony Tátra legmagasabb csúcsára. A Ďumbier csúcsáról kiváló tágas körkilátás nyílik a Közép és Észak Szlovákia csaknem minden hegységére.

Start és Cél: A Funitel kiszálló állomásán, a Chopokon 2004 m a t. sz. f..

Útvonal: a piros turisztikai jelzésen a Kamenná hegyi lak mellett, tovább a Démén nyergen és a Krupová hoľa-n keresztül egészen a Ďumbier-ra 2043 m a t. sz. f. Vissza a Chopokra azonos útvonalon.

Térkép: https://goo.gl/Jz9hqt

2. CHOPOKRÓL POĽANY NYERGEN KERESZTÜL A TRI VODY-RA ÉS BIELA PÚŤ-RA

Útvonal Hossza: 9.1 km
Útvonal Ideje 2: 3 óra 20 perc
Útvonal Ideje 2a: 4 óraNehézségi fok: Könnyű

Könnyebb gerinctúra és ereszkedés Jasnára gyönyörű kilátással Skalka hegységre, Liptovská Mara-ra és az Alacsony Tátra völgyébe.

Start: A Funitel kiszálló állomásán, a Chopokon 2004 m a t. sz. f.
Cél: Biela Púť 1117 m a t. sz. f. 

Az útvonal leírása: a piros jelzésű turistaúton a Dereše-n keresztül a Poľany nyeregbe. A nyeregben befordulni jobbra a sárga jelzésű turistaútra a Tri Vody irányába és folytatni a sárga jelzésű turistaúton egészen a Mikulás hegyi lakhoz, a Vrbické pleso mellett a Wellness Grand Hotel Jasná-hoz és tovább  Biela Púť-ra.

Alternatív útvonal 2a: A Tri Vody-nál ráfordulni a piros jelzésű turistaútra Brhliská irányba és az Orlia skala alatt ráfordulni a kék jelzésű turistaútra Otupné irányába és folytatni az utat egészen Biela Púť-ra.

Térkép: https://goo.gl/FAVW7c

3. CHOPOKRÓL A DÉMÉN NYEREGBE ÉS A  ŠIROKÁ DOLINA-N KERESZTÜL A LÚČKY-RA

Útvonal Hossza: 9.5 km
Útvonal Ideje 3: 3 óra
Útvonal Ideje 3a: 3 óra 45 perc
Nehézségi fok: Könnyű

Könnyű túra Široká dolina-n a Chopok és Ďumbier északi szurdokaira való kilátással.

Start: Funitel Chopok kiszálló állomása – 2004 m a t. sz. f.
Cél: Lúčky, megálló

Az útvonal leírása: A piros jelzésű turistaúton a Kamenná chata mellett a Démén nyereghez, ahol balra kell térni a sárga jelzésű turistaútra és kb. 20perc múlva balra fordulni a zöld jelzésű turistaútra, amelyen tovább kell haladni a Široká dolina-n, Demänovka patak mentén, egészen Lúčky-ig.

Alternatív útvonal 3a:Tanečnica-n keresztül a Javorie nyeregbe: Démén nyeregtől a sárga turistaúton kell haladni a oldalsó gerincen Tanečnica-n keresztül egészen Javorie nyeregig. Itt balra, a piros jelzésű turistaútra, amelyen keresztül a zöld jelzésű turistaútra jutnak,ezen eljutnak Lúčky-ra (+1 km, 45 perc.).

Térkép: https://goo.gl/LRAqg9

4. DEMÄNOVSKÁ DOLINA TANÖSVÉNY

Útvonal Hossza: 13 km
Útvonal Ideje: 4 óra 30 perc
Nehézségi fok: Közepesen nehéz

Útvonal leírása: Közepes nehézségű túra, amelynek egész hossza a Demänovská dolina tanösvény követi 12 oktató panellel. Egy a legszebb ősvények közül az Alacsony-Tátrában.

Start: Wellness Hotel Grand Jasná, parkoló
Cél: Lúčky, SAD. megálló

Tanösvény: A Wellness Hotel Grand Jasná mögött kezdődik az ösvény és itt található az első oktató tábla, az ösvény a Vrbické Pleso és Mikulášska chata mellett húzódik Otupné és Tri Vody felé. Eltérünk balra, a piros jelzésű turistaútra Brhlisko felé, tovább Orlie skala alatt és az ösvény felfelé meredekebbé válik Luková felé. Ezután ereszkedik a Pekná vyhliadka felé és kereszteződésbe torkollik a Široká dolina-ban. Tovább haladunk a zöld jelzésű turistaúton egészen Lúčky-ig.

Térkép: https://goo.gl/2IrP7K

5. A SZIMBOLIKUS TEMETŐIG,DÉMÉNYI BARLANGIG ÉS VISSZA 

Útvonal Hossza 5: 1.8 km
Útvonal Ideje 5: 50 perc
Útvonal Hossza 5a: 5,2 km
Útvonal Ideje 5a: 120 perc
Nehézségi fok: közepesen nehéz

Útvonal leírása: A Biela Púť-tól könnyű sétával a sárga jelzésű turistaúton az Ostredok hotel és a kilátótorony mellett, mely remek kilátást nyújt Demänovská dolina-ra és a hegygerincre, eljutnak az Alacsony Tátra áldozatainak állított Szimbolikus temetőhöz. Vissza ugyanezen az úton.

Alternatív útvonal 5a: Kerülőúttal tovább lehet haladni a sárga turistaúton (+2,6 km,+1 óra.), amelyen eljutnak a Déményi Szabadság Barlanghoz. Vissza felé a Szimbolikus templomhoz ugyanezen az úton.

Térkép: https://goo.gl/OV1Ghn

6. VRBSKÉ PLESO KÖRÜLI SÉTA

Útvonal Hossza: 1 km
Útvonal Ideje: 20 perc
Nehézségi fok: Könnyű

A Vrbické tó az Alacsony-Tátra legnagyobb természetes gleccsertava. Déményi völgy felső-nyugati részén található 1113 m a t. s z. f. 0,69 ha foglal el, maximális mélysége 8m, hossza 115m és szélessége 62m. Ez egy moréna-tó, amely Chopok és Derešov északi oldalán lévő gleccserek visszahúzódása után jött létre.

Útvonal leírása: A Wellness Hotel Grand Jasná parkolójától ösvény vezet egészen a Vrbické tóig. A tó jobb oldalán húzódik az információs táblákkal gazdagított tanösvény, amely a Tri Vody felé folytatódik. A tó mellett lévő padokon megpihenhet az erdő csendjében és élvezheti az Alacsony-Tátra környező gerinceit. 

Térkép: https://goo.gl/dPujNQ

7. FŐÚTVONALON  KOSODREVINA-RÓL A ĎUMBIER ALÁ, CHOPOKRA ÉS VISSZA

Útvonal Hossza: 10 km
Útvonal Ideje 7: 5 óra 30 perc
Útvonal Ideje 7a: 6 óra 10 perc
Útvonal Ideje 7b: 6 óra 20 perc
Nehézségi fok: Közepesen nehéz

Közepesen nehéz túra az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsaira táruló kilátásával. 

Start és Cél: Kosodrevina Restaurant, 1494 m a t. sz. f.

Útvonal leírása: a kék jelzésű turistaúton a Kosodrevina felett jobbra fordulunk Krúpove nyereg felé a kereszteződésben, ezután ballra, a piros jelzésű turistaútra és továbbhaladva eljutunk a nyeregbe. Itt balra fordulunk és folytatjuk utunkat a Chopokra a piros jelzésű turistaúton. Chopokon, a sárga jelzésű turistaúton vissza a Kosodrevina-ra.

Alternatív útvonalak:
7a: A kereszteződésből Krupova nyereg felé lehetséges kitérni M.R. Štefánik generális hegyi lak felé (+40perc).
7b: A Krupová Hola-ról kitérő úton fel lehet menni a Ďumbier-ra (+50perc).

Térkép: https://goo.gl/78FGcV

8. KOSODREVINA-RÓL CHOPOKRA ÉS VISSZA

Útvonal Ideje: 3 óra 30 perc
Nehézségi fok: Közepesen nehéz

Feljutás az Alacsony-Tátra másik legmagasabb csúcsára, a Chopokra. Éppen csak a csúcs alatt található a Kamenná chata, vendéglővel.

Start és Cél: Kosodrevina Restaurant 1494 m a t. sz. f.

Útvonal leírása: A felvonótól kimegyünk az ösvényre a Kosodrevina vendéglő felett, eltérünk ballra és a sárga jelzésű turistaúton haladunk kb.10 percet a kereszteződésig, ahol jobbra térünk, és haladunk felfelé a sárga jelzésű turistaúton egészen a Chopokra. Vissza a Kosodrevina-hoz lefelé haladunk a sárga jelzésű turistaúton.

Térkép: https://goo.gl/f3fnyx

9. KOSODREVINA-RÓL AZ M. R. ŠTEFÁNIKA GENERÁLIS HEGYI LAKHOZ ÉL A TRANGOŠKA-RA

Útvonal Hossza: 9 km
Útvonal Ideje: 2 óra 40 perc
Nehézségi fok: Könnyű

Könnyű túra déli főútvonallal az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsaira táruló kilátással, és a magashegyi lak látogatásával.

Start: Kosodrevina Restaurant 1494 m a t. sz. f.
Cél: Trangoška - parkoló

Útvonal leírása: Az ösvényről a Kosodrevina vendéglő felett jobb térünk és a kék jelzésű turistaúton eljutunk egészen M.R. Štefánik generális hegyi lakhoz. A hegyi laktól lefelé haladunk a zöld jelzésű turistaúton egészen a Trangoška parkolójához.

Térkép: https://goo.gl/zUSsWz

10. KOSODREVINA-RÓL A CHOPOKRA PRÍSLOP-ON ÉS A DEREŠE-N KERESZTÜL ÉS VISSZA

Útvonal Hossza: 6.5 km
Útvonal Ideje: 4 óra
Nehézségi fok: Közepesen nehéz

Start és Cél: Kosodrevina Restaurant 1494 m a t. sz. f.

Útvonal leírása: az ösvényről a Kosodrevina vendéglő felett letérünk balra, és a kék jelzésű turistaúton haladunk tovább a Príslop nyeregbe, ahol jobbra fordulunk a sárga jelzésű turistaútra, ahol felfelé kezdünk menni a gerincre. A gerincen jobbra térünk, és a piros jelzésű turistaúton eljutunk egészen a Chopokra. Vissza a Kosodrevina-hoz a sárga jelzésű turistaúton jutunk el.

Térkép: https://goo.gl/1iw84I

11. A KOSODREVINA-RÓL A CHOPOKRA A KRÍŽSKE NYEREGEN KERESZTÜL ÉS VISSZA

Útvonal Hossza: 14 km
Útvonal Ideje: 5 óra 30 perc
Nehézségi fok: nehéz

Igényesebb túra, amely a legszebb kilátást nyújtja a Skalka hegymasszívumra és a Vajskovská völgyre

Start és Cél: Kosodrevina Restaurant, 1494 m a t. sz. f.

Útvonal leírása: Az ösvényről a Kosodrevina vendéglő felett ballra térünk, és a kék jelzésű turistaúton áthaladunk a déli lejtőkön egészen a Križske nyeregig. A nyeregben jobbra térünk a piros jelzésű turistaútra, és a gerincen haladva eljutunk Chopokra. Vissza a Kosodrevina-hoz lefelé haladunk a sárga jelzésű turistaúton. 

Térkép: https://goo.gl/bP85b0

12. VADÁSZ ÖSVÉNYEN A HALOTT DENEVÉREK BARLANGJÁHOZ

Útvonal Hossza: 8.8 km
Útvonal Ideje: 2 óra
Nehézségi fok: Nehéz

Start: Kosodrevina, 1494 m a t. sz. f.
Cél: Jaskyňa mŕtvych netopierov(Halott denevérek barlangja), 1750 m a t. sz. f.

Útvonal leírása: A felvonóból való kiszállás után a Kosodrevina-n elindulunk a kék jelzésű turistaúton M.R. Štefánik generális hegyi lak felé, ahonnan 700m után eltérünk jobbra az sárga jelzésű erdei ösvényre, amely ez erdő körvonala mentén húzódik és kis időn belül rákapcsolódik a zöld jelzésű turistaútra, amely Trangoška-n keresztül a M.R. Štefánik generális hegyi lak felé vezet. Rövid ideig haladunk ezen az úton, majd a kereszteződésben eltérünk jobbra, a Halott Denevérek Barlangjához, amely már a láthatáron van. A felvonóhoz vissza ugyanezen az útvonalon, vagy leereszkedni a Trangoška völgyön keresztül. Tovább lehet haladni a M.R. Štefánik generális hegyi lakhoz, vagy a Ďumbier csúcsra és a gerincen egészen a Chopokra

Térkép: https://goo.gl/PHxknT